Γονείς, εκπαιδευτικοί και κηδεμόνες εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση και την ανθεκτικότητα των σχολικών κτηρίων, τονίζοντας ότι τα περισσότερα είναι πολύ παλιά. Στην Εύβοια, πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί μετά από σεισμούς και πλημμύρες.
Ο πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, δεσμεύτηκε σε συνέντευξή του στον ANT1 ότι οι επιθεωρήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2025.
«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κτήρια που δεν πληρούν τα αντισεισμικά πρότυπα. Οι γονείς πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς σε έξι μήνες θα έχουμε πλήρη εικόνα για τη στατική επάρκεια των κτηρίων», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Παραδείγματα προβληματικών σχολείων είναι ένα δημοτικό σχολείο του 1930 στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σήμερα είναι πλημμυρισμένο, καθώς και ένα ΕΠΑΛ στην Εύβοια που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80 πάνω σε ρεματιά και πλημμυρίζει σε κάθε καταιγίδα, χωρίς να έχουν γίνει ακόμη αντιπλημμυρικά έργα.
Στο Δήλεσι Βοιωτίας, οι μισοί μαθητές κάνουν μάθημα σε container και οι άλλοι μισοί σε ένα παλιό πολυκατάστημα που χρειάζεται στατικές επεμβάσεις.
Μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023, η Ελλάδα θέσπισε νόμο για τον προσεισμικό έλεγχο όλων των 46.000 δημοσίων κτηρίων, αλλά η εφαρμογή του καθυστερεί.