Ο Πάβελ Ντούροφ, επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας με καταγωγή από τη Ρωσία, έχει δημιουργήσει πολύ επιτυχημένα κοινωνικά δίκτυα και ένα κρυπτονόμισμα, συγκεντρώνοντας μια περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη διάρκεια της καριέρας του, έχει αντιμετωπίσει συγκρούσεις με τις αρχές τόσο στη Ρωσία όσο και διεθνώς.
Λίγο πριν κλείσει τα 40, ο Ντούροφ, ο οποίος είχε αποκληθεί «Ρώσος Ζούκερμπεργκ» λόγω της ομοιότητας με τον ιδρυτή του Facebook, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Παρισιού και βρίσκεται υπό κράτηση στη Γαλλία.
Γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη, έγινε γνωστός στη Ρωσία στη δεκαετία των 20 του με την ίδρυση του κοινωνικού δικτύου VKontakte (VK), το οποίο ξεπέρασε σε δημοτικότητα το Facebook στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από συγκρούσεις με τις ρωσικές αρχές, πούλησε το VK και δημιούργησε την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οποία έγινε γρήγορα δημοφιλής, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της φιλοξενίας ακραίου περιεχομένου.
Παρά τις διάφορες αντιπαραθέσεις, ο Ντούροφ παραμένει μια αινιγματική φιγούρα, δίνοντας σπάνια συνεντεύξεις και εκφράζοντας τις απόψεις του κυρίως μέσω του Telegram, όπου δηλώνει υποστηρικτής της διαδικτυακής ιδιωτικότητας και της κρυπτογράφησης.
Αποφεύγοντας τις παραδοσιακές συνεντεύξεις, τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχε σε μια συζήτηση με τον συντηρητικό Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, όπου υπερασπίστηκε την ελευθερία και την ιδιωτικότητα των χρηστών στο Telegram.
Ο Ντούροφ μοιράζεται συχνά προσωπικά του μηνύματα στο δικό του κανάλι στο Telegram, περιγράφοντας τον τρόπο ζωής του, που περιλαμβάνει αποχή από το κρέας, το αλκοόλ και τον καφέ. Φοράει πάντα μαύρα ρούχα, θυμίζοντας τον χαρακτήρα Νίο, από την ταινία «The Matrix».
Τον Ιούλιο, αποκάλυψε ότι έχει αποκτήσει πάνω από 100 παιδιά μέσω δωρεών σπέρματος σε δώδεκα χώρες, θεωρώντας το ως μέρος της κοινωνικής του ευθύνης, κάτι που θυμίζει τον Ίλον Μασκ.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του Ντούροφ ανέρχεται σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και η αξία του κρυπτονομίσματός του, toncoin, έπεσε κατά 15% μετά τη σύλληψή του. Το Telegram βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών λόγω κατηγοριών ότι προωθεί θεωρίες συνωμοσίας και βίαιο περιεχόμενο, αν και ο Ντούροφ ισχυρίζεται ότι αφαιρεί τέτοιο περιεχόμενο όταν του ζητείται.