Σάλος έχει προκληθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια με την αποκάλυψη ότι παλαιά φωτιστικά του Δήμου αποξηλώθηκαν και δόθηκαν για παλιοσίδερα, χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και περιβαλλοντικής προστασίας.
Κύκλοι της νέας διοίκησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας αναφέρουν ότι τα παλαιά φωτιστικά που αφαιρέθηκαν από τους δημοτικούς δρόμους δόθηκαν για παλιοσίδερα, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία. Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πηγές φαίνεται ότι κάποιοι από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου εκμεταλλεύτηκαν την αντικατάσταση των φωτιστικών, πουλώντας τα παλιά και βάζοντας τα χρήματα στην τσέπη τους.
Η υπόθεση αυτή ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα διαφάνειας και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.
Η αντικατάσταση των φωτιστικών δεν είναι απλά ένα τεχνικό έργο, αλλά αφορά τη σωστή διαχείριση της δημοτικής περιουσίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν αυτά τα έργα δεν ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δημιουργούνται υπόνοιες για κακοδιαχείριση και διαφθορά.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και άλλους Δήμους και Περιφέρειες , όπου επίσης έχουν γίνει αντικαταστάσεις φωτιστικών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δήμος αθηναίων και η περιφέρεια Αττικής που προχώρησαν σε καθολική αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα σύγχρονα φωτιστικά Led σε όλο το δίκτυο. Ερωτήματα προκύπτουν για το αν υπήρξε παρόμοια εκμετάλλευση σε άλλες περιοχές, κάτι που εντείνει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και διαφάνεια.
«Το Τρίκυκλο του Μάγκα»
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες αυτής της υπόθεσης είναι ο “μάγκας με το τρίκυκλο”, ο οποίος φέρεται να ήταν ένας από αυτούς που πωλούσαν τα παλιά φωτιστικά για παλιοσίδερα. Το τρίκυκλο, σύμβολο της μικροεκμετάλλευσης, γίνεται έτσι το επίκεντρο της συζήτησης για τις σκιώδεις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.
Για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, απαιτείται να υπάρχει
διαφάνεια και λογοδοσία.
Όλες οι διαδικασίες αντικατάστασης και διαχείρισης δημόσιας περιουσίας πρέπει να είναι διαφανείς και να υπόκεινται σε ελέγχους. Η εφαρμογή αυστηρών ελέγχων από ανεξάρτητους φορείς για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Η περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί ένα ηχηρό κάλεσμα για δράση και αλλαγή στη διαχείριση των δημοσίων έργων, με στόχο τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την αποτροπή φαινομένων διαφθοράς.