Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη γρήγορη μετάλλαξη του ιού MPOX και για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.
Συγκεκριμένα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι μεταδίδεται μέσω τσιμπημάτων από κουνούπια που έχουν προηγουμένως τσιμπήσει μολυσμένα πτηνά. Τόνισε ότι οι περιοχές με μολυσμένα πτηνά είναι κυρίως στην Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, και ότι βιώνουμε την πιο έντονη περίοδο κρουσμάτων του ιού από το 2018. Αν και δεν αναμένουμε δραματικές εξελίξεις, υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων, κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς θα περάσουν την ασθένεια ελαφριά, ενώ λιγότερο από το 1% μπορεί να εμφανίσει σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές.
Συνέστησε τη χρήση εντομοαπωθητικών και σιτών για προστασία από τα κουνούπια, και αποφυγή περιοχών με έντονη παρουσία αυτών.
Σχετικά με τον ιό MPOX, ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ενός νέου στελέχους που πλήττει την υποσαχάρια Αφρική. Αν και το στέλεχος αυτό δεν έχει εξαπλωθεί εκτός Αφρικής, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για ομάδες υψηλού κινδύνου και επαγγελματίες υγείας. Το εμβόλιο μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά εάν χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την έκθεση στον ιό. Ο ιός είναι γνωστός ως ευλογιά των πιθήκων, αν και η προέλευσή του πιθανόν να είναι από τρωκτικά στην υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απίθανο να δούμε τον ιό να εξαπλώνεται στον γενικό πληθυσμό, όπως συνέβη με την Covid-19.