Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με τη συνέχιση της ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα, εξετάζοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Στη δίκη για το 5G, το ΣτΕ υποστήριξε ότι φυσικά πρόσωπα που κατοικούν σε περιοχές όπου προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου 5G μπορούν να υποβάλουν αίτηση ακύρωσης, ισχυριζόμενα κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον λόγω της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Το ΣτΕ έκρινε ότι η έγκριση από την ΕΕΤΤ του Τεύχους Προκήρυξης για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοφάσματος (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz) δεν παραβιάζει την οδηγία 2001/42 και την αρχή της προφύλαξης. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι η απόφαση προβλέπει υποχρεώσεις γεωγραφικής και πληθυσμιακής κάλυψης για την ανάπτυξη του δικτύου, τη σχέση μεταξύ των ζωνών του ραδιοφάσματος και της τεχνολογίας 5G, καθώς και τα στοιχεία που προσκόμισαν οι αιτούντες. Παρόλο που η απόφαση προβλέπει υποχρεώσεις ανάπτυξης δικτύου και καθορίζει γενικούς στόχους κάλυψης, δεν θέτει σημαντικά κριτήρια και προϋποθέσεις για την αδειοδότηση του δικτύου.
Επιπλέον, σύμφωνα με την κ.υ.α. 53571/3839/2000, τέθηκαν περιορισμοί και επίπεδα αναφοράς για την έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τη Σύσταση 1999/519/ΕΚ. Η νομοθεσία αυτή, όπως και ο ν. 4635/2019, περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια και ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των παιδιών και των ευαίσθητων ομάδων. Οι οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP) αντικαταστάθηκαν το 2020 χωρίς αλλαγές για τις επίμαχες ζώνες συχνοτήτων. Συνεπώς, το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Στη δίκη για το 5G, 50 πολίτες κατέθεσαν προσφυγή υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ούτε ενημέρωση του κοινού ή μελέτη επικινδυνότητας πριν την προκήρυξη αδειών. Προηγουμένως, είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τον Δεκέμβριο του 2020, η οποία απορρίφθηκε. Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε ενώπιον του ΣτΕ, το οποίο επίσης την απέρριψε.