Καθημερινά γίνονται πολλές καταγγελίες στην πλατφόρμα «MyCoast» για παρανομίες στις παραλίες, κυρίως σχετικά με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε στο MEGA ότι οι επισκέπτες παραλιών παρατηρούν σημαντική βελτίωση συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια.
«Στις παραλίες υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος για τους επισκέπτες ώστε να μπορούν να κάνουν μπάνιο με τις οικογένειές τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν για ξαπλώστρες», ανέφερε. «Αυτή η αλλαγή έχει θίξει συγκεκριμένα συμφέροντα που υπήρχαν επί χρόνια.»
«Το γεγονός ότι δεχτήκαμε κριτική από τον δήμαρχο Βόλου δείχνει ότι κάνουμε κάτι σωστό. Επιβάλαμε τον νόμο σε μια περιοχή όπου πάνω από 5 επιχειρήσεις παρανομούσαν. Ο δήμαρχος Βόλου υπερασπίστηκε αυτές τις επιχειρήσεις, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο, ειδικά από άτομα σε θεσμικές θέσεις. Πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους και δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων», πρόσθεσε.
Σχετικά με την εφαρμογή «MyCoast», ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής την έχουν κατεβάσει πάνω από 75.000 πολίτες, με πάνω από 9.500 καταγγελίες. Τις τελευταίες ημέρες ελέγχθηκαν 1.000 καταγγελίες μέσα σε 5 ημέρες. Πρώτη σε καταγγελίες είναι η Χαλκιδική, λόγω της μεγάλης πυκνότητας παραλιών, και ακολουθούν η Πρέβεζα, Πάργα, Ρόδος και ανατολική Αττική. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 500.000 ευρώ, έχουν κλείσει 4 επιχειρήσεις και συνεχίζονται οι έλεγχοι με χρήση νέων τεχνολογιών, όπως drones, στα Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
«Η συνεργασία με τους δήμους είναι απαραίτητη σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε. «Οι δήμοι έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης στις παραλίες τους και πρέπει να συνεργάζονται μαζί μας.»
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να πλήξουν τους αντιπάλους τους. Στην Πρέβεζα, για παράδειγμα, υπήρξαν 170 καταγγελίες από επιχειρηματίες που ανταγωνίζονταν, με αποτέλεσμα να βρεθούν ελάχιστες παρανομίες κατά τον έλεγχο. «Η εφαρμογή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να παίζουμε ή να τρολάρουμε το Δημόσιο», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.