“Νάνσυ μου θεωρώ το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ότι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή, να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία και να δίνουμε αυτά τα χρήματα”.
Αυτό το μήνυμα έστειλε τον περασμένο Απρίλιο ένας εκνευρισμένος ιδιοκτήτης εστιατορίου στην κεντρική Αθήνα προς τη Νάνσυ, το διευθυντικό στέλεχος ενός κυκλώματος διαφθοράς που λειτουργούσε στον δήμο Αθηναίων, λαμβάνοντας χρήματα για την αποφυγή προστίμων. Ο επιχειρηματίας είχε μόλις ενημερωθεί ότι, παρά τις υψηλές πληρωμές προς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, θα του αφαιρούσαν τα τραπεζοκαθίσματα και δεν θα τον προστάτευαν από τους ελέγχους των Αρχών.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνέλαβε 14 άτομα για αυτήν την υπόθεση, εκ των οποίων οι 9 ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία και δωροδοκία, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και παραβάσεις νομοθεσιών περί αθλητισμού, όπλων και μεταναστευτικού κώδικα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 9 άλλοι υπάλληλοι που υποβοηθούσαν την οργάνωση. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν πάνω από 400.000 ευρώ, ενώ η συνολική λεία εκτιμάται ότι ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ ετησίως.
Καταγγελία για αυτή την υπόθεση υποβλήθηκε στις 12 Απριλίου στην ΕΛ.ΑΣ. από έναν καταστηματάρχη στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος ανέφερε πως δημοτικοί αστυνομικοί εκβίαζαν τους συναδέλφους του για να κερδίζουν χρήματα. Σύμφωνα με την καταγγελία, δύο συγκεκριμένοι δημοτικοί αστυνομικοί περιφέρονταν από μαγαζί σε μαγαζί, κάνοντας καταγγελίες, και μετά εμφανιζόταν η Νάνσυ, υποσχόμενη να αποτρέψει την τρίτη καταγγελία έναντι αμοιβής. Αν κάποιος δεν πλήρωνε, ακολουθούσαν και άλλες καταγγελίες.
Μετά την υποβολή της καταγγελίας και την παροχή του τηλεφωνικού αριθμού της Νάνσυ, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατάφερε να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τα μέλη του κυκλώματος, που περιλάμβανε υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Δόμησης, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.
Η αρχηγός του κυκλώματος, σε μία συνομιλία με υπάλληλο της Διεύθυνσης Δόμησης, ζητούσε να αρχειοθετηθούν παρανόμως έγγραφα για ένα κατάστημα στην οδό Ερμού, ενώ πέντε ημέρες αργότερα απαίτησε χρήματα από έναν επιχειρηματία για την “τακτοποίηση” της υπόθεσής του.
Σε άλλη επικοινωνία, η Νάνσυ ζήτησε από τον 64χρονο συνεργάτη της να απομακρύνει δημοτικούς αστυνομικούς από ένα κατάστημα, ενώ σε άλλη περίπτωση προσποιήθηκε τη μηχανικό για να μην εντοπιστούν οι παραβάσεις σε έναν έλεγχο.