Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε το θέμα της πυρηνικής ενέργειας ως μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων κατά τη συζήτησή του με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο του “Economist Government Roundtable”. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει ηγέτης στην πυρηνική τεχνολογία, αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Τόνισε ότι η επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου εκπομπών χωρίς πυρηνική ενέργεια είναι αδύνατη, γι’ αυτό η Ευρώπη επενδύει στη νέα γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι συζητήσεις στην Ευρώπη έχουν φέρει στο προσκήνιο την αμφιλεγόμενη πυρηνική ενέργεια. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν θα πετύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 χωρίς πυρηνική ενέργεια. Η Γαλλία αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας, καθώς παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Γαλλία αύξησε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500%.
Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είναι ασφαλέστεροι, φθηνότεροι και ευκολότεροι στην κατασκευή και μπορούν να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, το κόστος της πυρηνικής ενέργειας παραμένει υψηλό συγκριτικά με άλλες μορφές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των SMR απαιτεί νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενώ η οικονομική βιωσιμότητα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Χρειάζεται διαβούλευση με την τοπική κοινωνία λόγω των αντιδράσεων που μπορεί να προκύψουν.
Παρά τις επιτυχίες της Γαλλίας, η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως καθυστερήσεις, υπερβάσεις προϋπολογισμών και κοινωνικές αντιδράσεις. Επιπλέον, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί εμπόδιο. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις με διάφορους τρόπους, όπως προσλήψεις και εκπαίδευση νέων εργαζομένων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα επενδύει αρκετά στις ενεργειακές διασυνδέσεις. Τόνισε την ανάγκη για εξελιγμένα δίκτυα διασυνδέσεων για την αποτελεσματική λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την γεωγραφική της θέση για να γίνει διάδρομος μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.