Τέμπη – Ευρωπαία ανακρίτρια: Εγγυήσεις-«μαμούθ» στους δυο πρώτους κατηγορούμενους για την σύμβαση 717
Πρόκειται για δυο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, στα οποία επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυήσεις 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα. Υπολείπονται ακόμη 21 κατηγορούμενοι που αναμένεται να περάσουν σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα το ανακριτικό κατώφλι για να απολογηθούν μέχρι και το τέλος Απριλίου.
Η δικογραφία αφορά στην εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016, ενώ το 2019 υπογράφηκε Συμπληρωματική Σύμβαση. Οι επίμαχες συμβάσεις έλαβαν συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%, ενώ χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης με αποτέλεσμα έπειτα από 9 έτη το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί.
Με την καταβολή μεγάλων εγγυήσεων που συνολικά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οι δύο πρώτοι από τους 23 κατηγορούμενους, μη πολιτικά πρόσωπα, που απολογήθηκαν στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για τη σύμβαση 717 που αφορά στη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, έργο που συνδέεται ευθέως με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών .
Συγκριμένα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για σειρά αδικημάτων, απολογήθηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι από την πλευρά του ΕΡΓΟΣΕ.
Μετά την απολογία τους η ανακρίτρια από κοινού με την εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου επέβαλαν στους κατηγορούμενους υψηλές εγγυήσεις, 500.000 ευρώ στον έναν και 600.000 στο δεύτερο και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η διαδικασία των απολογιών που εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος Απριλίου θα συνεχιστεί την άλλη εβδομάδα , όπου η σκυτάλη θα περάσει στην επόμενη ομάδα των κατηγορουμένων.
«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
πηγή: cnn.gr