Ιδιαίτερα κοπιαστικά υπήρξαν συνολικά για το υπουργείο Εξωτερικώντα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πολλά τα γράψε-σβήσε, αφού, όπως με ενημερώνει αξιόπιστη διπλωματική πηγή (ναι, διαθέτω και από αυτές), οι Τούρκοι προσπαθούσαν μέχρι το παρά ένα της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα να κάνουν αλλαγές στα κείμενα των συμφωνιών. Μη φανταστείτε σοβαρές αλλαγές. Κάτι ψιλά για τα μάτια του κόσμου ζητούσαν, τα οποία δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να μη γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά. Με βάση τα όσα έχουν φτάσει στ’ αυτιά μου, η σημαντικότερη συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα σχετίζεται με τη συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων Παιδείας. Αυτοί που γνωρίζουν κάνουν λόγο για κάτι πολύ μεγάλο, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Συμφωνία για εβδομαδιαία βίζα
– Η δεύτερη μεγάλη συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά την ελεύθερη πρόσβαση σε δέκα ελληνικά νησιά των Τούρκων επισκεπτών. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα απαιτείται (όπως ισχύει σήμερα) η χορήγηση βίζας προκειμένου να επισκεφτεί κανείς τα συγκεκριμένα νησιά. Από τα λίγα που κατάφερα να μάθω, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που τελεί μάλιστα υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και επειδή τέτοιου είδους αποφάσεις υλοποιούνται έπειτα από πολύμηνες ενέργειες που γίνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρέπει να σας πω ότι καταλυτική υπήρξε η πίεση που άσκησε (κυρίως προς την ΕΕ) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις λεπτομέρειες τώρα της συγκεκριμένης συμφωνίας, να σας πω ότι η ελεύθερη πρόσβαση θα αφορά το σύνολο του έτους και θα δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης σε Τούρκους πολίτες σε δέκα ελληνικά νησιά. Με βάση τα όσα έμαθα, το διάστημα παραμονής δεν θα ξεπερνά τη μία βδομάδα. Όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που ανοίγει ένα ευρωπαϊκό παράθυρο στους γείτονές μας.
Απολογιστική συνέντευξη Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων, που είναι στο DNA μας, μαθαίνω ότι στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον συναγωνιστή Γιώργο Κουβαρά θα παραχωρήσει μια απολογιστική συνέντευξη της εν Αθήναις επίσκεψης του Τούρκου προέδρου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ομολογώ ότι πρόκειται για μια πολύ σωστή απόφαση, αφού από νωρίς το βράδυ θα γνωρίζουμε με λεπτομέρειες τι ακριβώς έγινε κατά τη διάρκεια της πρωινής επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν
Δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ
– Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Όπως και να το κάνουμε, θα έχουν το χάζι τους, αφού θα καταγράψουν την απήχηση που έχει κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του (όχι της Κωνσταντοπούλου) το κόμμα των Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου. Με την ευκαιρία, πάντως, να σας πω ότι όσο βγαίνει ο Τζανακόπουλος μπροστά τόσο πιο πίσω θα πηγαίνουν τα ποσοστά. Για την… παλιά Αριστερά, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ό,τι κατάφερα να μάθω, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν απλά κατάρρευση.
Προσωπική επιλογή Μητσοτάκη η νέα πρόεδρος της Ανταγωνισμού
– Μετά την περιπέτεια του απερχόμενου Λιανού από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπήρξε προσωπικό ενδιαφέρον για τον διάδοχό του από τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Λογικό, αφού ο νυν επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την επιχειρηματική ζωή της χώρας με τις τρέλες που έκανε. Οι πρακτικές που ακολούθησε ο «κυρ καθηγητής» προκάλεσαν συστημική αναταραχή. Με βάση τα προβλεπόμενα, ο υπουργός Ανάπτυξης (εν προκειμένω ο Σκρέκας) έχει τη δυνατότητα δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου της Επιτροπής να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση Λιανού, ο οποίος με δεδομένο το ασυμβίβαστο θα επιστρέψει από κει που ήρθε. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος δεν κατάφερε να γίνει καθηγητής στην Ελλάδα και αναγκάστηκε να ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως είπα, με τη διάδοχο του Λιανού ασχολήθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας μια εγνωσμένης αξίας δικαστικό λειτουργό, που δεν είναι άλλη από την πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, πρόκειται για μία από τις καλύτερες δικαστίνες των διοικητικών δικαστηρίων, η οποία ούσα επικεφαλής στο 4ο Τμήμα του ΣτΕ, διαθέτει τεράστια εμπειρία από μεγάλες υποθέσεις Ανταγωνισμού.